EN

Најнови вести

Колку често треба да се чистат чиниите и играчките за мачки?

Погодете каде има најмногу бактерии во вашиот дом? 

Many pet owners may not expect that the cat owner eats and drinks water in the food bowl and water bowl every day. If you don't wash it for 4-5 days, it will have as many bacteria as the kitchen sink and rags.In addition to the food and water bowls, the hygiene of играчки за мачки is also a concern.Do you really know what kind of environment a cat owner lives in?


Колку често момци ги чистите чиниите за домашни миленици?

Only 33.57% of the owners can clean the food bowl once a day. The most common frequency is to clean up once every 2-3 days, but there are many shovels that clean up once more than 3 days or more than a week.However, this data is already very good compared to the data of American owners. In 2015, rcopetcare (a pet website) conducted an anonymous survey of pet owners in the United States. The results showed that more than 60% of pet owners cleaned up every 3 days. Pet bowls, and 10% of pet owners do not regularly clean their pet bowls. 


Дали оваа фреквенција на чистење е доволна?

Obviously not enough. In 2011, the NSF (National Sanitation Foundation) conducted a comprehensive inspection of 30 homes to measure bacterial contamination levels. Pet bowls and играчки за миленичиња are among the top 10 places with the most germs. 

Големи количини на MRSA, Pasteurella multocida и повеќе видови на Corynebacterium беа откриени од чинии и играчки за домашни миленици, од кои сите беа далеку над нормалното ниво. 

Некои од овие бактерии доаѓаат од околината, а некои од устата на миленикот и се прикачуваат на садот за храна и играчките со плунка кога јаде и игра. 

These bacteria multiply on pet food bowls and toys. Especially the water and food bowls, which have a damp environment and a lot of food residues, if they are not cleaned regularly, it is a paradise for bacteria.Will different materials have an effect?

Истражување е направено на Универзитетот Хартпури. Садови од три различни материјали: пластика, нерѓосувачки челик и керамика беа тестирани за бројот на бактериски формации во текот на 14 дена. 

Како што се очекуваше, на 14-тиот ден, бројот на бактерии во пластични чинии > керамички чинии > чинии од нерѓосувачки челик. Меѓутоа, неочекувано, керамичките чинии ги имаа најштетните бактерии, вклучително и MRSA (стафилококус ауреус отпорен на метицилин, кој е повирулентен) и салмонела.

Онаму каде што има избор, треба да се претпочитаат чинии од нерѓосувачки челик за храна. 

Најефективен метод и фреквенција на чистење. 

Како квалификуван сопственик на домашно милениче, колку често треба да ги чистите чиниите и играчките за домашни миленици? 


Миење сад

Всушност, ФДА и неколку ветеринарни веб-страници препорачуваат да ги третирате садовите за храна за домашни миленици и садовите за вода како вашите прибори: перете ги еднаш дневно, не само со вода, туку темелно со четка и детергент. 

Покрај секојдневното чистење, според препораките на NSF, треба да се врши дезинфекција еднаш неделно, со користење на раствор за белење 1:50, да се натопи садот за храна и садот со вода повеќе од една минута, а потоа темелно исплакнете (ако не исплакнете го, ќе се отруе) и оставете го да се исуши. По сушењето, нахранете го со мачки. Овој метод е погоден и за чинии за храна и за вода што не се исчистени долго време. 


Автоматски диспензер за вода

Но, многу лопатари користат автоматски диспензери за вода. Дали и автоматските дозери за вода треба да се чистат секој ден?

Автоматскиот диспензер за вода испорачува проточна вода, што може да го спречи формирањето на биофилм до одреден степен, но сепак постои бактериска пролиферација. Во вистинска употреба, автоматскиот дозер за вода што го користи прашокот полжав, дури и ако се користи елементот на филтерот, ќе го мириса мирисот на риби околу пумпата за вода (можно акумулирани амински соединенија) секој пат кога ќе се расклопи и мие, а да не зборуваме за погледот во исчезнатиот бактерија.

Прашокот од полжав побара од многу производители на дозери за вода, а повеќето производители исто така препорачуваат менување на водата најмалку на секои 3 дена и во исто време темелно чистење. 


Играчка за домашни миленици

Според препораките на NSF, за играчките за мачки, кадифните играчки што се перат и леглото за мачки треба да се чистат најмалку месечно;

Играчките со тврда површина кои не се удобни за чистење треба да се бришат со белило еднаш месечно, да се исплакнат темелно и да се исушат пред да се дадат на мачки; играчки кои не можат да се исчистат и не се згодни за бришење: играчките како што се стапчињата за мачки исто така треба редовно да се ставаат на сонце под стерилизација. 

Невидливите бактерии се распространети во секој агол од животот на сопственикот на мачката, а штом сопственикот на домашно милениче ќе биде мрзлив, тие ќе го искористат тоа.

Категорија на новости

Дали сакате да дознаете повеќе за Jump Arena?

Постави го твоето прашање
Ве молиме
напушти
порака
Тел / WhatsApp / WeChat:

Додадете:

Округот Wanyang Zhongchuang, округот Кангнан, градот Венжоу, провинцијата Жеџијанг

Мачка

Куче

Брзи линкови

ИТ поддршка од